Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

Citeste, Iubeste, Regaseste-ti pasiunea pentru viata si pentru lucrurile marunte...

luni, 15 august 2011

Din categoria dulciurile copilariei....

...va aduc cateva delicii cu care multi dintre noi am crescut si de care ne aducem aminte cu placere si astazi:



Ciocolata de casa


Ingrediente:
      500 g lapte praf
·         1 pachet unt
·         1 lingurita esenta rom
·         500g zahar tos
·         3 linguri cacao
·         200 ml apa
Preparare:
Se pun pe foc mic 200 ml apa si 500 g zahar. Din momentul in care incepe sa clocoteasca se mai lasa 10 minute(pana cand sosul se leaga), apoi se adauga un pachet de unt si se amesteca pana la omogenizare. 
Se trage cratita de pe foc si se adauga laptele praf impreuna cu esenta de rom si cacao. 
Se amesteca bine cu lingura pana cand se omogenizeaza toata compozitia. 
Se pot adauga si nuci sau alune prajite. 
Pasta obtinuta se toarna intr-o tava sau o caserola clatita in prealabil cu apa rece. 




Alba ca zapada


 Foi:
- 10 linguri lapte
- 10 linguri zahar
- 10 linguri ulei
- 1 lingurita amoniac stins in otet
- 2 oua
- sare
- faina cat cuprinde

Crema:
- 1 litru lapte
- 8 linguri rase faina
- 6 linguri rase zahar
- zeama si coaja de la o lamaie
- 200 g unt


Aluatul:
Se dizolva zaharul in lapte , apoi se adauga ouale ,sarea ,uleiul, amoniacul si se amesteca.  Se pune faina si se framanta un alut potrivit de tare, cat sa se poata intinde 3-4 foi.
Foile se coc pe dosul tavii tapetata cu o foaie de pergament la foc mic.
O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.

Crema:
Amestecati faina cu 10 linguri de lapte rece, dupa care adaugati si zaharul. Restul de lapte il puneti la fiert impreuna cu coaja de lamaie.
Cand laptele fierbe(la  foc foarte mic) adaugati toata compozitia de lapte rece cu faina, amestecand continuu pana cand incepe din nou sa fiarba. Lasati sa fiarba pana ce compozitia se dezlipeste usor de vas.
Lasati compozitia la racit, amestecand din cand in cand. Cand se racoreste, puneti untul (trebuie sa fie la temperatura camerei) putin cate putin, amestecand energic .
La final se adauga zeama de lamaie, esenta de vanilie sau rom.

Asamblarea:
Pe un platou de marimea foii se asambleaza prajitura astfel: foaie, crema, foaie, crema, foaie... Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
Puneti tava la rece pana a doua zi cand o taiati in romburi si o pudrati cu zahar pudra.

Tips:
·         Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat.
·         Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.

Lapte de pasare



Ingrediente:
1/2 l lapte, 2 oua, 100 gr. zahar

Mod de preparare:

 Se pune laptele impreuna cu o lingurita de zahar la fiert.
Galbenusurile se freaca separat cu zaharul ramas.
Albusurile se bat spuma.
Cind laptele da in clocot se iau cu o lingura de metal bulgari de albus care se pun in lapte sa fiarba cite un minut. Se scot cu spumiera si se aseaza pe o sita ca sa se scurga.
Se ia laptele de pe foc si se lasa sa se raceasca putin, dupa care se amesteca galbenusurile si se pune pe foc la bain-marie pana se ingroasa.
Se toarna crema intr-o compotiera si se pun deasupra bulgarii din albus.
Se serveste rece.

Crema de zahar ars
 Ingrediente:
 -6oua,
 -250 g zahar,
 -1 l lapte
 -3-4 pliculete zahar vanilat,

Preparare:
Intr-o cratita  de 2 l  se pune  la caramelizat 5o g zahar(cca 3-4  linguri) sau daca va place sa fie mai pregnant gustul  de caramel, puteti dubla cantitatea. Se inclina cratita ca zaharul sa se topeasca uniform si cand a capatat o culoare frumoasa, aramie se inchide focul si se tapeteaza peretii vasului cu zaharul ars, distribuindu-se uniform prin rasturnare pe peretii acestuia.
In timp ce se raceste si intareste caramelul din cratita, frecam cu ajutorul mixerului ouale, zaharul tos si cel vanilat pana devine cremos si apoi se dilueaza cu laptele. Compozitia se toarna in vasul tapetat si se da la cuptorul pe care l-am incalzit in prealabil la 175 grade(foc mediu).
Daca vasul are peretii josi, cca10 cm, crema va fi gata in 30-40 min... daca vasul este mai inalt va dura cam 10 min in plus.
Aspectul final al cremei de zahar ars trebuie sa fie legat, ca o budinca, iar de jur imprejur sa aiba siropul rezultat din topirea  caramelului de pe peretii vasului.
Crema de zahar ars se serveste dupa ce s-a tinut cateva ore la frigider.



Salam de biscuiti


Ingrediente
250 gr biscuiti simpli
250 gr zahar
100 gr unt
50 gr cacao + putina cacao (sau pudra de ciocolata) pentru folie
75 gr nuca prajita (sau stafide inmuiate in apa calduta sau 2 lingurite cafea instant)
120 ml lapte
esenta de rom (sau rom)


Preparare:
Zdrobiti biscuitii cu mana pana obtineti bucatele mici. Amestecati cu nuca (sau stafidele) taiata bucati mici.
Intr-o craticioara puneti 60 ml lapte si zaharul si fierbeti pana se face un sirop legat (trebuie sa arate ca siropul din prepararea ciocolatei de casa). Adaugati untul si amestecati pana se topeste.
Adaugati cacaoa (si cafeaua daca folositi) dizolvata in 60 ml lapte si esenta de rom, dupa care lasati sa dea un clocot.
Turnati treptat siropul peste biscuiti, amestecand din cand in cand pana vedeti ca se leaga biscuitii si se inmoaie un pic. S-ar putea sa nu aveti nevoie de tot siropul.
Pe o folie de plastic presarati putina cacao( pudra de ciocolata sau chiar si cocos) si puneti jumatate din compozitie. Rulati strans sub forma de rulou si impingeti din ambele capete sa scoateti aerul din rulou. Legati strans la ambele capete si dati la frigider cateva ore sau peste noapte. Repetati procedura cu restul de compozitie.
Dupa ce s-a racit, taiati felii si serviti.


Pofta buna!


P.S.: de care alte dulciuri ale copilariei voastre va amintiti cu drag? Lista e deschisa si poate continua...astept parerile voastre...

Un comentariu: